Jak na to – KUCHYŇ

Jak realizovat na míru novou kuchyň

Při realizaci kuchyně na míru bereme v úvahu design, využití prostoru a hlavně funkčnost. Zdá se to složité, ale představím Vám postup. Jde sice o trochu složitější proces, ale se správným postupem se dá bez problémů zvládnout.

Začátkem je měření prostoru pro kuchyňskou linku

Pro rozplánování účelné kuchyně je třeba změřit přesné rozměry. Rozměry mezi stěnami, výšku stropu, umístění dveří a oken včetně výšky parapetu se poznamenají v milimetrech do nákresu místnosti. Nesmí se zapomenout na radiátory, připojení vody, opadu, zásuvky, vypínače, otvor pro odsavač a vše co zasahuje do prostoru z podlahy a zdí.

Zaměření u našich zákazníků provádíme samy a šetříme tak jeho čas.

Plánování kuchyně

Do půdorysu v měřítku, se již plánuje tvar a rozměr celé kuchyně, s ohledem celkového dojmu v prostoru.  To znamená počítat s jídelním stolem, velikostí oken které zajišťují denní světlo pro pracovní plochu, prostor pro otevření dveří. Možností pro maximální zajištění funkčnosti a hezkého designu je mnoho, a dobré plánování je základ úspěchu.

Odpovědí jak se vlastně využívá kuchyň, se odstraní nevyhovující a zbytečné věci.

Zaostřeno na zóny

Začlenění jednotlivých pracovních zón do prostoru kuchyně je velice důležité.

V kuchyni je vždy mycí zóna, kde je dřez, myčka nádobí, mycí prostředky. Další  je varná zóna s varnou deskou, troubou a mikrovlnnou troubou.
Úložná zóna je využita k uskladnění potravin, patří sem samozřejmě i lednice.
Nesmí se opomenout, ani uložení nádobí.

Správné umístění zón přinese lehčí a rychlejší pohyby mezi všemi činnostmi v kuchyni.

 Jaký tvar kuchyně

Rovnou kuchyňskou linku je vhodné umístit v omezeném prostoru. Je dobré, dle prostoru přidat k rovné kuchyni i ostrůvek. Ostrůvek funguje jako úložný a odkládací prostor nebo najde využití i jako jídelní stůl. Linka a ostrůvek by měly být od sebe vzdáleny minimálně 110cm.

L Kuchyňská linka  je dobrá pro využití v rohu místnosti. I zde je vhodný ostrůvek, ale opět je nutné dodržet rozměr průchodnosti.  Pro otevření například zásuvky člověk vysune zásuvku směrem k sobě o cca 50cm, proto je optimální rozměr odstupu cca110cm.

U Kuchyňská linka je vhodná do větší místnosti, a má nespornou výhodu ucelenosti a možnosti vhodnějšího rozvržení pracovních zón. Podobný je i tvar kuchyně do G, kde je linka rozšířena a pult, bar nebo jídelní stůl.

Dodržení klíčových rozměrů

Hrana horních skříněk nesmí bránit v dobrém pohledu na pracovní plochu. Zásadní je i výška digestoře, která je dána výrobcem pro správnou funkčnost. U horních skříněk není výškové omezení při výrobě kuchyně na míru. Stejně tak lze přizpůsobit i výšku pracovní plochy. Předejde se tak bolestem zad které je běžné u nízké pracovní desky. Velkou roli hraje i umístění dřezu a varné desky. Mezi ně je vhodné umístit prostor pro přípravu pokrmů. U varné desky, je správné místo pro vařečky a další kuchyňské náčiní, které je po ruce. Myčku je dobré začlenit v sousedství dřezu, pro jednodušší manipulaci s nádobím. K uložení potravin je vhodná potravinová skříň. Jedná se o vysokou skříň s poličkami kde je však horší manipulace v zadních místech. Vhodné je tedy využití možnosti například potravinového výsuvu.

Potravinový výsuv je rám s poličkami který se vysune a všechny potraviny jsou pohodlně přístupné.

Potravinová skříň, se může osadit  i zásuvkami, do kterých se vše přehledně uspořádá.

Kuchyň na míru, má nesporné výhody v nepřeberných kombinacích a možnostech. Maximálně eliminuje prostorové omezení a podporuje styl a život člověka pro kterého je vyrobena.

Navrhnutí kuchyně

Rozmístění skříněk v prostoru utváří již budoucí funkčnost a design kuchyně.

Do připraveného nákresu tvaru kuchyně, rozděleného do pracovních zón, je na řadě výběr typu skříněk. Otvíravé s policí, zásuvkové nebo výklopné, každá má své výhody.

Otvíravá s dvířky a policí, je sice nejlevnější, avšak s horším přístupem do zadních partií. Zásuvková skříňka, je sice finančně nákladnější, odmění se ale dokonalím přehledem a přístupností. Horní výklopná skříňka na rozdíl od klasické otevírací při otevření neznamená žádné omezení v kuchyni a může být tudíž stále přístupná.

Spodní skříňky na plastových nožkách, které se zakryjí soklem, uchrání kuchyň před poškozením vyplavením a zároveň je možnost korekce nerovností podlahy.

Barevné provedení kuchyně již utvoří celkový dojem a design který podtrhuje i vhodný výběr úchytek.

Všechny tyto činnosti připravíme pro naše zákazníky v rámci návrhu ve 3D programu.

Cena návrhu se většinou pohybuje od400 do 1000,-Kč dle časové náročnosti, a je odpočítána při realizaci zakázky naší firmou.